Konsumenci sięgają chętniej po lokalne produkty

Niniejszy artykuł pod tytułem Sprzęt i narzędzia dla początkujących pszczelarzy – sprawdź, co będzie Ci potrze... nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Sprzęt i narzędzia dla początkujących pszczelarzy – sprawdź, co będzie Ci potrze... należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Sięganie po produkty lokalnych dostawców to jedna z ważnych zasad ekologii. Co więcej, konsument zyskuje wtedy pewność, że ma do czynienia z produktami zdrowymi, pozbawionymi sztucznych konserwantów i toksycznych dodatków.

Zainteresowanie żywnością lokalną ciągle wzrasta

Coraz więcej Polaków jest w stanie zapłacić więcej za jedzenie opatrzone etykietką bio lub eco. Najważniejszym argumentem, który przemawia za spożywaniem takich produktów, jest ich wysoka jakość. Jak się okazuje, chętnie sięgamy także po lokalne produkty, czyli takie, które zostały wyprodukowane w naszym rodzimym kraju. Najczęściej kupowana w Polsce żywność lokalna, to mięso, wędliny, owoce i warzywa.

Regionalny patriotyzm górą

Badania konsumenckie pokazują, że sklepy, które oferują swoim klientom regionalną żywność, są lepiej postrzegane przez klientów. To samo tyczy się niewielkich lokalnych firm. W szczególności cenieni są lokalni rolnicy, ale nie tylko. Równie chętnie korzystamy z różnego rodzaju usług, oferowanych przez małe firmy.

Regionalny patriotyzm wynika z wielu czynników.

Wpływają na niego:

  • Rosnąca świadomość odnośnie jakości spożywanych produktów,
  • Chęć wsparcia rodzimej gospodarki,
  • Rosnąca świadomość ekologiczna,
  • Trendy, moda na bycie eko,
  • Zasobność,
  • Sposób wychowania,
  • Stan zdrowia, który czasem nie pozwala na spożycie innych produktów,
  • Opinia rodziny lub znajomych.

Największą grupę konsumentów w Polsce wciąż stanowią Ci, którzy są niezdecydowani i nieprzekonani w 100% do żywności ekologicznej, ale wszystko zmierza ku dobremu

Liczba świadomych konsumentów wciąż rośnie. Mimo że ceny produktów regionalnych lub pochodzących z rolnictwa ekologicznego potrafią być wyższe o ponad 30% od innych produktów, Polacy coraz chętniej są w stanie dopłacić tę różnicę w cenie.

Coraz częściej zwracamy dużą uwagę na opakowania produktowe, w które pakowane są towary, czytamy etykiety produktów, korzystamy także z naturalnych i organicznych kosmetyków. Na dobre w nasze życie wkroczył trend DIY, czyli Do It Yourself. Aby sytuacja się poprawiała warto uświadamiać inne osoby w kwestii zdrowej żywności, dobrych nawyków i zachowań ekologicznych.

Spodobał Ci się ten artykuł? Sprawdź koniecznie także naszą publikację: Zasady ekologii w pigułce! Znajdziesz tam najważniejsze zasady postępowania w domu, na mieście i w pracy. To, czy przyszłe pokolenia zastaną środowisko w dobrym stanie, czy totalnie zdegradowane zależy tylko od Ciebie!