Strona główna Kobieta i dom Olej do smażenia – co zrobić z olejem po frytkach?

Olej do smażenia – co zrobić z olejem po frytkach?

Autor: Izabela Lizurej

Przychodzą czasem takie dyni, że mamy ochotę nie tylko na frytki ale również oponki albo faworki. Do ich wykonania potrzebujemy dużej ilości oleju. Co zrobić z taką ilością smażonego oleju? Wylanie go do zlewu czy toalety nie wchodzi w grę.

Olej do smażenia – nie rób tego więcej!

Zdarzyło Ci się wylać zużyty olej do kanalizacji? To był błąd. Wylewanie oleju do toalety czy zlewu możesz grozić zatorem sieci kanalizacyjnej. Dlaczego? Ponieważ oleje w niskiej temperaturze tężeją. Poza tym WC to nie śmietnik, nie można wyrzucać tam czego popadnie. Jak więc pozbyć się tego płynu nie narażając na to środowiska?

Wybierz kontener

Już od jakiegoś czasu istnieje na świecie segregacja śmieci. Czarny kontener to miejsce do którego można wyrzucić olej do smażenia, który został już zużyty. Taki olej oczywiście wystygnięty należy przelać do pojemnika, najlepiej butelki bądź słoika. I w takiej postaci po prostu wrzucić do kontenera.

Punkt odpadów specjalnych

PSZOK czyli Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych znajdziemy w każdej gminie. Wędrują tam śmieci, które nie powinny znaleźć się w domowym śmietniku. Jeśli chcesz zutylizować niebezpieczne odpady jak lakiery, farby, stare opony czy właśnie olej do smażenia twoje nogi powinny pójść do PSZOK.

Nie każdy Punkt PSZOK przyjmuje olej od indywidualnych osób, dlatego radzimy najpierw zadzwonić.

Olej do smażenia – pomysł na domowe mydło?

Zużyty olej rzepakowy idealnie nada się do stworzenia domowego mydła, które świetnie posprząta i wypierze nam ubrania. Myślisz o zapachu przesmażonych pączków bądź frytek? Nie bój się twój dom czy spodnie nie będą tak pachnieć.

Przepis na mydełko z oleju

350 g. oleju rzepakowe

150 g. oleju kokosowego

70 g. wodorotlenku sodu

170 g. wody

W pojemniku szklanym odważ sobie 170 gramów wody, a w innym 70 gramów wodorotlenku. Następnie wsyp go do odmierzonej wody i wymieszaj. Potem pozostaw miksturę na ostygnięcia.

Uważaj na wodorotlenek sodu jest bardzo żrący, a wydostające się opary szkodliwe.

W garnku podgrzej olej kokosowy tak by się rozpuścił. Następnie dodaj oleju rzepakowego (wcześniej przefiltruj go przez gazę). Gdy wszystkie przygotowane mikstury będą miały temperaturę pokojową – płyn z wodorotlenkiem wlej do garnka z olejami i wszystko zblenduj do uzyskania rzadkiego budyniu. Potem wystarczy wszystko przelać do foremek i zostawić na 24 godziny.

Podobne artykuły