Żywność GMO została stworzony, aby walczyć z głodem na świecie, likwidować zagrożenia dla zdrowia i działać na równowagę biologiczną. Co musisz wiedzieć o żywności GMO?
GMO to inaczej organizm zmodyfikowany genetycznie od angielskiego genetically modified organism. Modyfikacja GMO polega na zmianie genomu organizmu przy użyciu metod inżynierii genetycznej. Cele tych modyfikacji jest uzyskanie nowych, lepszych cech fizjologicznych. Modyfikacje, które zostają wykorzystane polegają na:
Modyfikacje, które najczęściej wzbudzają u nas kontrowersje to te, w których wprowadza się do organizmu inne geny, które nie występują naturalnie w danym organizmie.
Głównymi zastosowaniami modyfikacji GMO są:
Jakie korzyści można otrzymać dzięki modyfikacjom GMO? Duża część roślin poddana tej metodzie jest odporna na ataki owadów oraz posiadają większą odporność na herbicydy. GMO najczęściej widać po lepszym wyglądzie rośliny oraz szybkości rośnięcia. Rośliny GMO często wykazują cechy, których wcześniej nie miały. Nie które rosną dobrze w większych temperaturach od roślin nie poddanych modyfikacji. Rynek upraw kukurydzy i soi, które zostały poddane modyfikacjom genetycznym opisuje to jako bardziej wydajne i opłacane plony. Występujące cechy roślin po GMO to:
Wiele osób twierdzi, że produkty zmodyfikowane genetycznie wpływają negatywnie na ludzkie zdrowie. Często uważa się, że pojawiające się alergie, nowotwory czy podatność na choroby cywilizacyjne powoduje właśnie żywność GMO.
Wiele sceptycznych opinii zostały potwierdzone naukowo. Stwierdza się, że organizmy zmodyfikowane genetycznie mogą wypierać z naturalnych ekosystemów innych gatunków. Co spowoduję brak różnorodności biologicznej.
Rośliny genetycznie zmodyfikowane są częściej poddawane pod natrysk substancji chwastobójczych, grzybobójczych i przeciw szkodnikom. A więc jest większa możliwość, że szkodzące substancje chemiczne są dostarczane wraz z żywnością do organizmu.
Rośliny GMO nie nadają się do pozyskiwania materiałów siewnych, a więc rolnicy są uzależnieni od korporacji produkujących takich materiał.