Żywność GMO – cztery rzeczy o których musisz wiedzieć

Niniejszy artykuł pod tytułem Sprzęt i narzędzia dla początkujących pszczelarzy – sprawdź, co będzie Ci potrze... nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Sprzęt i narzędzia dla początkujących pszczelarzy – sprawdź, co będzie Ci potrze... należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Żywność GMO została stworzony, aby walczyć z głodem na świecie, likwidować zagrożenia dla zdrowia i działać na równowagę biologiczną. Co musisz wiedzieć o żywności GMO?

Czym jest GMO?

GMO to inaczej organizm zmodyfikowany genetycznie od angielskiego genetically modified organism. Modyfikacja GMO polega na zmianie genomu organizmu przy użyciu metod inżynierii genetycznej. Cele tych modyfikacji jest uzyskanie nowych, lepszych cech fizjologicznych. Modyfikacje, które zostają wykorzystane polegają na:

  • wprowadzeniu genu pochodzącego z innego gatunku
  • do organizmu zostają wprowadzone kopie własnych genów
  • zmienia się aktywność genów, które naturalnie występują w organizmie

Modyfikacje, które najczęściej wzbudzają u nas kontrowersje to te, w których wprowadza się do organizmu inne geny, które nie występują naturalnie w danym organizmie.

Głównymi zastosowaniami modyfikacji GMO są:

  • Mikroorganizmy, które zostały poddane modyfikacji GMO używane są do produkcji substancji chemicznych np. insuliny.
  • Modyfikacja GMO pozwala na zwiększenie opłacalności produkcyjnej.

Żywność GMO – korzyści z modyfikacji

Jakie korzyści można otrzymać dzięki modyfikacjom GMO? Duża część roślin poddana tej metodzie jest odporna na ataki owadów oraz posiadają większą odporność na herbicydy. GMO najczęściej widać po lepszym wyglądzie rośliny oraz szybkości rośnięcia. Rośliny GMO często wykazują cechy, których wcześniej nie miały. Nie które rosną dobrze w większych temperaturach od roślin nie poddanych modyfikacji. Rynek upraw kukurydzy i soi, które zostały poddane modyfikacjom genetycznym opisuje to jako bardziej wydajne i opłacane plony. Występujące cechy roślin po GMO to:

  • Zwiększona odporność na substancje chemiczne, które działają przeciwko chwastom, grzybom oraz szkodnikom
  • Zwiększona tolerancja na zmiany klimatyczne
  • Przedłużenie trwałości

Żywność GMO – cztery rzeczy o których musisz wiedzieć

Wiele osób twierdzi, że produkty zmodyfikowane genetycznie wpływają negatywnie na ludzkie zdrowie. Często uważa się, że pojawiające się alergie, nowotwory czy podatność na choroby cywilizacyjne powoduje właśnie żywność GMO.

Wiele sceptycznych opinii zostały potwierdzone naukowo. Stwierdza się, że organizmy zmodyfikowane genetycznie mogą wypierać z naturalnych ekosystemów innych gatunków. Co spowoduję brak różnorodności biologicznej.

Rośliny genetycznie zmodyfikowane są częściej poddawane pod natrysk substancji chwastobójczych, grzybobójczych i przeciw szkodnikom. A więc jest większa możliwość, że szkodzące substancje chemiczne są dostarczane wraz z żywnością do organizmu.

Rośliny GMO nie nadają się do pozyskiwania materiałów siewnych, a więc rolnicy są uzależnieni od korporacji produkujących takich materiał.