Rolnictwo ekologiczne to uprawa roli bez stosowania środków chemicznych. System gospodarowania jest oparty o środki naturalne, nieprzetworzone technologicznie i ma na celu produkcję żywności ekologicznej. Po czym poznać zdrową żywność?
Podstawowe zadania rolnictwa ekologicznego to:
System ekologicznego gospodarowania korzysta tylko i wyłącznie z naturalnych metod uprawy. Oznacza to, że w hodowlach nie są stosowane syntetyczne środki ochrony roślin, ani pasze oparte na hormonach. Rolnictwo ekologiczne wykorzystuje nawozy zielone, a także używa maszyn oraz narzędzi, które oszczędzają energię i chronią glebę wraz z mikroorganizmami, które w niej żyją. Charakterystyczną techniką dla ekoupraw jest płodozmian, czyli rotacyjne zmiany uprawy na poletkach, w celu ochrony gleby przed wyjałowieniem. Po czym poznać zdrową i ekologiczną żywność?
Zdrowa ekologiczna żywność to ekologiczne mięso, nierafinowane tłuszcze roślinne oraz warzywa i owoce. Produkty rolnictwa ekologicznego kupuje regularnie około 10% Polaków, a liczba ta ciągle rośnie. Zdrową żywność można poznać po specjalnych znakach i etykietach. Najlepszą wskazówką jest przedrostek „Bio” oraz „Eko” – produkty, w których nazwie występuje to słowo, posiadają certyfikat ekologiczny Unii Europejskiej.
Charakterystyczne oficjalne oznaczenie ekologicznej żywności to także symboliczny zielony listek utworzony z dwunastu gwiazdek na opakowaniu. Nie warto natomiast sugerować się nazwą typu „zdrowe warzywa” lub „zdrowe mięso”, ponieważ hasło „zdrowe” nie jest w żaden sposób uregulowane przepisami.
Do niedawna zdrową żywność i produkty rolnictwa ekologicznego można było nabyć tylko i wyłącznie w wyspecjalizowanych sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie możliwości jest o wiele więcej. Produkty Eko i Bio są sprzedawane także w popularnych delikatesach oraz zajmują miejsce na specjalnie dla nich przeznaczonych półkach w sieciowych supermarketach. Wybierając się po żywność ekologiczną, najlepiej kierować się zielonym listkiem oraz czytać dokładnie skład danego produktu.