Strona główna Kuchnia Przepis na hummus, który pokocha Twoja rodzina

Przepis na hummus, który pokocha Twoja rodzina

Autor: Alicja Hudzik

Interesuje Cię idealny przepis na hummus? Marzy Ci się skosztowanie izraelskiego smaku przyrządzonego w Twojej kuchni? A może spróbowałeś już hummusa na wycieczce w Izraelu i chciałbyś pokazać ten smak znajomym i rodzinie? Nasza propozycja jest właśnie dla Ciebie.

Przepis na hummus jest właściwie jeden – diabeł tkwi w szczegółach

Przyrządzenie potraw spróbowanych na zagranicznych wyjazdach jest nie lada wyzwaniem dla amatora kuchni. Ale nie raz zdarzają się sytuacje, kiedy to na urlopie czy wyjeździe służbowym próbujemy czegoś pierwszy raz w życiu i jesteśmy pod takim wrażeniem, że chcemy tego spróbować jeszcze raz. Ba, że chcielibyśmy jeść to często, we własnym domu pokazać znajomym, rodzinie by i oni pokochali ten smak.

Idealnie przyrządzony hummus to nie lada gratka – bardzo łatwo coś zepsuć, nie zawsze wychodzi tak, jak chcielibyśmy. Reguły są dwie i dotyczą przyrządzenia ciecierzycy i doboru pasty Tahini.

Reguła 1. Ciecierzyca – tajemnicą sukcesu jest namaczanie.

Dzień przed planowanym przyrządzaniem hummusu świeżą ciecierzycę należy zalać zimną wodą. Można do niej dodać łyżeczkę sody oczyszczonej.

Reguła 2 Pasta Tahini – produkty tylko oryginalne

Dobór pasty decyduje o smaku naszej potrawy. Najlepiej więc wybierać wysoko jakościowe produkty pochodzenia Izraelskiego – ojczyzny hummusa.

Przepis na hummus – składniki

  • 2/3 szklanki ciecierzycy (nie z puszki)
  • 2/3 szklanki kremowej pasty Tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • zimna woda (ok. 70 ml) – wyjęta z lodówki
  • szczypta pieprzu i soli do smaku (można dosypać trochę słodkiej lub ostrej czerwonej papryki)

Wykończenie: oliwa extra virgin, posiekana pietruszka lub listki mięty do ozdoby, lub inne ulubione przyprawy

Po 24-godzinnym namaczaniu ciecierzycę odcedzamy i gotujemy przez około 40 – 50 minut. Gotujemy do czasu, kiedy to jej nasionka staną się bardzo miękkie. Następnie odcedzamy i przelewamy wodą. Przesypujemy do blendera i dodajemy pozostałe składniki (czosnek trzeba uprzednio zgnieść wyciskaczem). Wszystko miksujemy na aksamitną masę. Następnie dolewamy zimną wodę, nie przerywając miksowania do uzyskania konsystencji kremu. I… to wszystko, klasyczny hummus jest gotowy!

Masę przekładamy do miseczek, dekorujemy natką świeżej pietruszki lub mięty, polewamy szczyptą oliwy. Hummus spożywamy przy użyciu pieczywa czy świeżych warzyw.

Smacznego!

Podobne artykuły