Strona główna Kobieta i dom Pestycydy w żywności – domowy sposób na ich usunięcie

Pestycydy w żywności – domowy sposób na ich usunięcie

Autor: Izabela Lizurej

Nie ma co ukrywać większość ludzi nie może uprawiać swoich własnych warzyw i owoców, a więc kupuje je w sklepach spożywczych. Na tych produktach znajduję się mnóstwo substancji chemicznych, które szkodzą zdrowiu człowieka. Jak domowym sposobem można usunąć pestycydy w żywności?

Pestycydy w żywności – dlaczego trzeba je unikać?

Uprawy przemysłowe, które znajdujemy w każdym sklepie są obficie spryskiwane środkami chemicznymi, które mają chronić rośliny przed czynnikami zewnętrznymi np. szkodniki czy choroby. Taka metoda ma na celu zwiększenie plonów, które będą się nadawać do sprzedaży, a więc jakość jedzenia schodzi na drugi plan. Nie tylko my ponosimy skutki zjadanych owoców i warzyw z chemikaliami, ale również środowisko naturalne. Przecież przy natrysku cierpi powietrze, gleba i wody gruntowe, a także wiele gatunków zwierząt, które nie szkodzą roślinom wydającym plony. Nasze zdrowie jest narażone poprzez spożywanie pestycydów nie tylko znajdujących się na powierzchni, ale również tych, które są wewnątrz produktu.

W Meksyku przeprowadzono badanie na dzieciach, które miały większą styczność z pestycydami w żywności. Okazała się, że cierpią one na gorszą pamięć i miały znaczniej mniejszą koordynację ruchową.

Inne badania wykazały również, że stosowanie nie których substancji ochrony roślin wpływają na zachorowanie na Parkinsona i Alzhaimera.

Pestycydy w żywności – usuń je domowymi sposobami

Samo umycie warzyw i owoców pod bieżącą wodą nie da Ci 100% pewności, że nie ma już na nich substancji toksycznych. Przedstawiamy kilka domowych pomysłów, jak się pozbyć tego z naszego żywności.

Sól i woda

Możesz ograniczyć pestycydy stosując wodę z solą. W litrze wody rozpuszczasz 3 łyżki najlepiej sorki morskiej. A następnie moczysz owoce i warzywa 30 minut. Na samym końcu trzeba je spłukać obicie wodą.

Szczotka

Twoje ręce i woda niestety nie są wstanie usunąć pestycydów z powierzchni żywności. Dlatego w twojej kuchni nie może zabraknąć szczotki myjącej. Dzięki intensywnemu szorowaniu jesteśmy wstanie pozbyć się szkodliwych substancji. Najlepiej stosować tą metodą na twardych warzywach i owocach, twoje truskawki mogą tego nie przeżyć.

Czyszczenie w etapach

Najpierw zaczynamy od moczenia warzyw i owoców w odczynie kwaśnym( 1 litr wody, 2 łyżki kwasku cytrynowego i pół szklanki octu) przez 5 minut. Potem płuczemy je w wodzie i umieszczamy jeszcze raz w wodzie, ale tym razem o odczynie zasadowym ( 1l wody i 2 łyżki wody). Spłucz wodą.

Podobne artykuły