Do niedawna zdrową żywność i produkty rolnictwa ekologicznego można było nabyć tylko i wyłącznie w wyspecjalizowanych sklepach. Dziś ekożywność i biojedzenie towarzyszy nam na każdym kroku. Mamy także pełen dostęp do ekologicznych kosmetyków oraz urządzeń. Jak wyglądają oznaczenia produktów ekologicznych?
Zdrowa ekologiczna żywność to mięso, tłuszcze roślinne oraz warzywa i owoce, pochodzące z upraw ekologicznych. Produkty rolnictwa ekologicznego można poznać po specjalnych znakach i etykietach. Najbardziej uniwersalne oznaczenia produktów ekologicznych to:
Produkty, które są w ten sposób oznaczone, są zdrowe, niemodyfikowane i nieskażone, dzięki czemu zasłużyły sobie na certyfikat ekologiczny Unii Europejskiej. Charakterystyczny zielony listek to unijne logo produktów ekologicznych. Można je zastosować tylko na opakowaniu produktów, w skład których wchodzi co najmniej 95% ekologicznych składników.
Współcześnie produkty Eko i Bio są sprzedawane nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w dużych sieciowych supermarketach. Jak odróżnić od siebie produkty bio od zwykłej żywności? Na co trzeba w szczególności uważać? Wybierając się do sklepu po żywność ekologiczną, warto przede wszystkim kierować się symbolem zielonego listka na opakowaniu. Dzięki temu oznaczeniu konsument ma pewność, że dany produkt został wytworzony zgodnie z unijnymi normami dotyczącymi upraw ekologicznych.
Inne oznaczenia ekologiczne, wykraczające poza branżę spożywczą, które warto znać to: