Co zrobić na obiad? Wykorzystaj resztki sera

Niniejszy artykuł pod tytułem Sprzęt i narzędzia dla początkujących pszczelarzy – sprawdź, co będzie Ci potrze... nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Sprzęt i narzędzia dla początkujących pszczelarzy – sprawdź, co będzie Ci potrze... należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Wiesz ile żywności marnuje człowiek każdego dnia? W naszym kraju marnuje się aż 9 mln ton jedzenia. Mamy dla Ciebie świetne pomysły na nie wyrzucanie sera, a zrobienie z niego szybkiego posiłku. Zobacz co zrobić na obiad w wersji serowej.

Wedle wielu raportów dotyczących marnowania jedzenie przez Polaków ser stanowi 16% żywności wyrzucanej do kosza. Twój ser w lodówce nie jest już w szczytowej formie? Nie wyrzucaj! Istnieje wiele przepisów, w których możesz go wykorzystać. Co zrobić na obiad z sera? Sprawdź, co możesz zagościć na twoim talerzu.

Serowa zapiekanka

W kuchni można wykorzystać wiele resztek jedzenia i wcale nie musi być to ubogie i nie dobre. Zapiekanka to idealny pomysł nie tylko na resztki sera, ale również na pomarszczoną paprykę czy mniej zielony brokuł. Wystarczy, że użyjesz trochę gotowanego makaronu, resztki warzyw i jakieś szynki, a ser zetrzesz na tarce. Obiad nie tylko po taniości, ale również nie będzie trzeba wyrzucać jedzenia.

Tosty i grzanki

Chleb z wczoraj bądź z przedwczoraj nadal jest dobry, choć już nie taki miękki. Do tego możesz wykorzystać ser i wędlinę i powstają szybkie „sandwiche”. Możesz również zrobić grzanki w piekarniku, trochę pieczarek, straty ser. A kilka minut w piekarniku i kolacja gotowa.

Co zrobić na obiad? Zrób serowy sos

Masz ochotę na makaron? Ale nie masz sosu, a w twojej lodówce widzisz resztkę sera? Oto właśnie twój sos. Jest to nie zwykle proste do wykonania, a i nie zajmie Ci dużo czasu. Wystarczy podsmażyć cebulę, dodać śmietanę i ser. Następnie czekamy jak wszystko się rozpuści i powstanie gęsty sos.

Postaw na founde

Danie powstało w Szwajcarii w celu wykorzystania suchego już sera. Do wykonania fondue najlepiej sprawdzą się dwa gatunki sera, ale może być jeden. Roztapia się go w odrobinie wina, przypraw i trochę mąki ziemniaczanej. Founde serowe możesz zamaczać w pieczywie bądź warzywach. To świetne danie na spotkania towarzyskie albo wieczorne kolacje z filmem.

Pamiętaj, każdą żywność można wykorzystać. Włącz tylko wyobraźnie.